[vcm_banner color="#ffffff" image="766"][/vcm_banner]

Hva er radon?

Radon er en luktfri, radioaktiv edelgass som dannes i jordskorpen ved nedbrytningen av uran. Gassen er ikke giftig, men kan over tid øke risikoen for lungekreft – særlig i kombinasjon med røyking. Radon finnes overalt, men utgjør et problem i boliger der det blir høye konsentrasjoner i inneluften.

Radon og kreftrisiko

I Norge er mange områder spesielt utsatt. Kreftrisikoen øker med radonkonsentrasjonen og tiden man oppholder seg i bygninger og rom som er eksponert. Lungene våre består av følsomt celle-vev som transporterer oksygenet fra luften vi puster inn til blodomløpet. Stoffer som avgir stråling, slik som radon, kan skade disse cellene.

Radon i boligen

Radon stiger og siver gjennom der det finnes små sprekker i grunnmur og sokkel. Den kan også komme inn i boligen gjennom varmtvannstank, vask og dusj. I boliger med tilstrekkelig ventilasjon vil konsentrasjonen som regel være lav, men i moderne bygg som er godt isolerte og eldre boliger der ventilasjonen er mangelfull, kan radon-konsentrasjonen øke. Konsentrasjonen er som regel høyest i kjellere og de laveste etasjene.

Hvorfor måle?

De lokale variasjonene kan være store og det kan være markante svingninger fra dag til dag. Boliger som ligger ved siden av hverandre kan ha helt forskjellig radonnivå – derfor bør man måle uansett beliggenhet.  Dette er også en anbefaling fra Statens Strålevern. På grunn av svingninger i nivået skal målinger foretas over en lengre tidsperiode – fra oktober til april. At målingene skal gjøres gjennom vinterhalvåret, skyldes at dører og vinduer stort sett er lukket og at oppvarming av boligen skaper et undertrykk i de nederste etasjene som kan øke radon-konsentrasjonen.

Tiltak

Dersom du måler radonnivåer over 100 Bq/m3, bør du gjøre tiltak for å redusere nivået. Tiltakene kan være enkle, men varierer etter byggeskikk, bruk og årsakene til den høye konsentrasjonen. Hovedsakelig vil tiltakene dreie seg om utlufting, ventilasjon og endring av luftstrømmer og trykk.

Hos MEKK får du kjøpt to ulike radonmålere. Mer om disse finner du her:

[wpcloud_image attach_image="743" vc_link="url:https%3A%2F%2Fwww.mekk.no%2Fairthings-corentium-home-digital-radon-detector%2F|||"]

Corentium Home digital radonmåler

 

Modellen Home er en brukervennlig og portabel radonmåler som gir deg alt du trenger for å måle radonnivåer i alle rom i huset. Raske resultater; det første resultatet kan avleses etter kun 24 timer. Enheten kalibreres automatisk etter omgivelsene for å gi mer nøyaktige resultater. Påvirkes ikke av fuktighet og annen stråling. Mulighet for å få tilsendt datarapport fra produsentes hjemmeside. Batterilevetid opptil 2 år (3 stk. AAA-batterier er inkludert).

Klikk her for å kjøpe Corentium Home digital radonmåler til kampanjepris 1499,- kroner!

[wpcloud_image attach_image="745" vc_link="url:https%3A%2F%2Fwww.mekk.no%2Fairthings-wave-smart-radon-detector%2F|||"]

Wave Smart digital radonmåler

 

Modellen Wave er en smart radonmåler som fungerer med eller uten en smarttelefon. Beveg hånden din foran detektoren for å få en visuell fargeindikasjon på dine radonnivåer; grønn, gul og rød. Med innebygget temperatur- og luftfuktighetsmåler som gir mer nøyaktige måleresultater. Et farget lys indikerer de ulike nivåene av radon og gjør at du også kan lese av målingene i mørket. Festes med en enkelt skrue og det første måleresultatet kan avleses etter kun 1 time. Batterilevetid opptil 1,5 år (2 stk. AA-batterier er inkludert). Med gratis app til Android/iOs som viser daglige, ukentlige, månedelige og årlige mållinger.

Klikk her for å kjøpe Wave Smart digital radonmåler til kampanjepris 1699,- kroner!

Du kan lese mer om Radon og radon målinger her hos Norges Geologiske undersøkelse

http://www.ngu.no/emne/radonfare